İyi kurgulanmış yönetim ve operasyon sistemlerini aynıyla uygulayabilen rekabetçi veya sonuç odaklı kültürlerde, organizasyonun kültürünü dinamik tutmak çoğu zaman daha kolay olabilir, zira tanımlı ve işleyen geri bildiriler herkesi içine alan ve kabul gören davranışlar ortaya koyar. Giderek artan teknolojik uygulamalar, doğru kurgulanmış otomasyon, performans odaklılığı kısmen de olsa garanti altına almayı amaçlamaktadır.
Oysa ki verimliliğin düşük olduğu ortamlarda veya insan odaklı kültürün yaygın olduğu sektörlerde/ topluluklarda; ortamla uyum içinde olmayı daha çok önemseme, formal bir geri bildiriyi yargılama veya karşısındakini bozma olarak görme, dolaylı iletişim (kırmadan / tepki almadan iletişim) oldukça yaygın olarak görülür. Bu nedenle, düzenli performans odaklı olmayan/olamayan topluluklarda veya sektörlerde kurum kültürü yönetiminin, yöneticiler tarafından önemle ele alınmasında fayda vardır.
Yöneticiler, bir yandan sistemleri kullanırken bir yandan da - bazen normalden daha fazla zaman ayırmak zorunda kalarak- insanlara ve insanlar arası ilişkilere diyaloglarla yön vermek, ikna etmek, motive etmekle uğraşmaktadırlar. Bu çabalar ve uğraşlar birden fazla yönetici tarafından ayrı ayrı gerçekleştirildiğinde, her birinin yönetim/liderlik tarzı farklı ise ve kendi kişisel yaklaşımlarını da olumlu sonuçlar doğurmak üzere ortaya koyuyorlarsa, çalışan açısından kaotik ve karmaşık mesajların yer aldığı bir çalışma ortamı algısı oluşabilir.
Varolan kültürün farkında olmadan verilen kararlar, hiç umulmadık hatta istenmeyen sonuçlar doğurabilir veya kuruma zaman kaybettirebilir.
Açık, anlaşılır ve berrak bir algı ve ortak motivasyon oluşturmak için “organizasyonun kültürü” nü bilinçli olarak tasarlamak, yönlendirmek ve çalışanların benimsemesini sağlamak gerekir. Bu da, kurum kültürünü ölçmek ve yönetmekle sağlanabilir.
08/24
- Çalışanlar, kurumun performans odaklı olmasının öneminin farkındadırlar, bütün çalışanlar kendilerinin performans odaklı olduğu görüşündedir fakat işleyişlerde işletmede performansa dayalı bir çalışan motivasyon ve değerlendirmesinin olmadığı görüşündedir.
- İşletme çalışanları, çok fazla olmasa da grup içi oluşumlara (grup kollektivizmi) değer verir fakat uygulamada bu kültür çok baskın değildir.
- Hem genel müdürlükte hem üretimde insancıl yönelimli kültürel boyutun uygulama oranı 9 kültür boyutu arasında en yüksektir. Bu da şu demektir; çalışanlar her tür işinde öncelikle karşıdakilerin davranışına, yaklaşımına önem vermekte, işini yaparken karşısındaki kişi ile ilgili kişisel düşüncesini iş sonuçlarına yansıtmaktadır.
07/24
İTÜ Teknopark'ta yöneticiler ve yenilikçi ürün geliştirme yapan ve bunu girişimci olarak ilerletmek üzere yola çıkan gençlerle buluştuk.
Bilgİmece Danışmanlık olarak genç girişimcilere gönüllü mentörlük yapmaya ve danışmanlık vermeye devam ediyoruz.
Onları tedarik zincirleri ile ve yatırımcılarla buluşturmak, desteklemek ve rehberlik etmek ülke gelişimi için çok kıymetli. Bu buluşmanın ev sahibi 1773 Teknoloji Ofisi'ne işbirliği için teşekkür ederiz.
05/24
Hizmet Alıcılar Üzerinde Yarattığımız Etki Ne Kadar?
Hizmet sektöründe, özellikle sonucun karlılıkla ölçülemediği sektörlerde sosyal etki analizi yapmak, hizmet verilen kesimde arzu edilen etkiyi oluşturmak ve doğru etki alanlarına odaklanmak için çok önemli bir meseledir. Bu, hem katma değer üreten hizmetlere yönelme hem de kaynakların etkili kullanımını da sağlayacaktır.
Geçtiğimiz haftalarda uzun yıllardır çalışmalar yapan bir sivil toplum örgütü için yaklaşık 300 hizmet alanın katılımı ile, hizmet alıcılara yönelik sosyal etki ölçümü ve analizi yaptık. Sonuçlar yönetimin beklediğinden oldukça farklı çıktı ve bu, geleceğe dönük karar almalarını kolaylaştırırken hizmetlerini tasarlama kabiliyetlerine çok önemli katkılar sağladı.
03/24
İşletmenizin tüm süreçleri ile ilgili bir checkup yapmak ister misiniz?
Kaç boyutlu check-up derseniz; süreç olgunlukları, yönetim, ölçme, sürekli gelişim, insan kaynağı, verimlilik-maliyet-finans dahil kilit performans boyutları ve uygulama yöntemlerinin yerindeliği boyutlarında.
Bilgİmece olarak bir projemizde daha bu çalışmamızı tamamladık; kısa vadeli ve orta vadeli değişim adımları tanımladık, organizasyon yapısı-pazarlama-teknoloji-depolama-altyapı-otomasyon sistemleri dahil -şirketi güçlendirerek pazardaki yerini bir üste taşıyacak şekilde- değişim için yol haritasını belirledik.
Üstelik kurum kültürünü de ölçerek! Böylece, işletmemiz değişimi daha etkin yönetecek yol haritasını kendinden emin adımlarla uygulamaya almaya hazır hale geldi.
01/24
Bilgİmece olarak mikro KOBİ'lere ve start up'lara sunduğumuz danışmanlıklarımıza devam ediyoruz. Bu kapsamdaki hizmetlerimize bir yenisini daha ekledik ve dijital reklam ve pazarlama mecralarında hizmet veren Sosyaloq firmamıza danışmanlığımızı tamamladık. Daha etkin yönetim, pazarlama politikaları ve ürün portföyü geliştirme konusunda mentörlük ve danışmanlık yaptığımız firmamızda, çalışmalardan sonra yüksek bir motivasyon ve sürdürülebilir işleyişlerin devreye girdiğini gözlemlemek bizi çok mutlu etti. Bilgİmece olarak iyiliği iş dünyasında da yaymada örnek olmaya devam edeceğiz!
01/24
İki yıllık çiçeği burnunda E=Ticaret firması olan ESTAKO'nun güçlü adımlarla büyümesini sağlamak üzere, aile şirketi yönetimi, stok alanı yönetimi, pazarlamada ürün segmenti konularında genç girişimcilerimize danışmanlık yaptık. Düzenli aralıklarla çalışmalara ve gönüllü rehberliğe devam edeceğiz. Yolun açık olsun, bu ülkeye ve dünyaya katma değerin her geçen gün artsın kıymetli ESTAKOmuz!
11/23